dinsdag 10 september 2019

Verslag panne(n)koeke(n)tocht 2019


Op zondag 8 september komen we rond 9:00 aan bij RV Aeneas in Roermond. Het is gezellig druk in de kantine. Veel inschrijvingen dus. En de koffie met vlaai staat al klaar en die laten we ons goed smaken. Na een korte briefing maken we ons klaar voor de start. In totaal roeien er 11 boten mee en RV Weert krijgt twee gestuurde tweetjes toegewezen: de "Aquarius" en "Hellegaatje". Het is perfect roeiweer. We roeien in colonne en het is prachtig om zoveel roeiboten tegelijk op het water te zien. Vanaf het thuishonk van Aeneas roeien we de Maas op. We houden natuurlijk stuurboord wal en behalve van het roeien genieten we van de vele aanwezige watervogels: futen, reigers, zwanen, ... prachtig om te zien. Ook mooi om zoveel bekende bouwwerken vanaf het water te zien.

Na ongeveer drie kwartier roeien komen we aan bij de sluis van Linne. Als de sluisdeuren open gaan roeien we met light peddle de sluis in en parkeert RV Weert I netjes aan bakboord. RV Weert II komt gezellig langszij liggen en Harry en Wil hebben nu even tijd om bij te komen van het sturen.

Na het passeren van de sluis roeien we via Wessem naar het strandje in Thorn. Daar stappen we uit en de roeiboten worden op de kant getrokken. Dan wandelt de hele meute naar de panne(n)koeke(n)bakker in Thorn. Er is keuze uit maar liefst 250 verschillende pannenkoeken. Doe maar de Japannenkoek, nee ik bedoel de 183, sorry doe toch maar de Apfelstrüdel...

Effe uitbuiken en daarna maken we ons op voor de terugreis. We wisselen van stuur en Astrid neemt de plaats in van Wilma en roeien maar weer. Even later doemt de sluis bij Linne weer op. Daar staat het stoplicht op rood en de sluisdeuren zijn dicht... Bellen dus en wachten en weer bellen en nog meer wachten. En dan gaan de sluideuren toch open: Yes! Als alle boten in de sluis liggen, wachten we tot de sluis geschut wordt. Maar we krijgen te horen dat dat helemaal niet gaat gebeuren "want het water in de Maas staat te laag". Pardon? Was dat vanmorgen niet bekend dan? Het blijkt dat er niet alleen in Thorn koekenbakkers werken, maar ook bij Rijkswaterstaat. Nou oké dan, de sluis wordt nog één keer geschut maar we moeten dan wel wachten op een duwboot die ook nog door de sluis moet. En die komt na meer dan twee-en-een-half uur aankakken... Hebben we wel mooi zo'n drie uur de sluiswand kunnen inspecteren. Maar als dan de sluisdeuren eindelijk weer open gaan, zijn we het lange wachten alweer meteen vergeten en genieten we van het roeien en de omgeving.

Één voor één leggen de boten aan bij de steiger van Aeneas en een ieder helpt mee met poetsen en het terug in de stelling leggen van de boten. In de kantine kletsen we bij onder het genot van een natje en een droogje. Voordat we huiswaarts keren bedanken we het organisatiecomité van Aeneas. We hebben wat geduld moeten tonen, maar we hebben vooral genoten van deze prachtige toertocht. Een aanrader voor iedere roei-enthousiast. Rest ons nog om Pierre te bedanken voor het vervoer en Christel voor het regelwerk.

Met sportieve groet,

Astrid, Christel, Wilma, Harry, Jeroen, Pierre en Wil
















2 opmerkingen:

pierrevo zei

Mooi verslag, Wil!

Willem dus zei

Thanks Pierre.