woensdag 18 september 2019

De "Hillary Step" (1953) en het "Vossen Nauw" (2019)


Paden bewandelen die nog door niemand betreden zijn. Dat scheidt de mannen van de jongens.
Op 29 mei 1953 begint Sir Edmund Hillary aan de beklimming van 's werelds hoogste berg: de Mount Everest. Na een pittige klim komt de top in zicht. Net onder die top doemt echter een loodrechte wand op die ook nog bedwongen moet worden. Dat huzarenstukje klaart Sir Edmund Hillary wonderwel. En zo wordt Sir Hillary de eerste mens op aarde die de top van de Mount Everest bereikt. De verticale wand net onder de top draagt nog altijd zijn naam: de "Hillary Step".

En als zo vaak herhaalt de geschiedenis zich.

Op zondagmorgen 15 september 2019 stapt kapitein Pierre aan boord van de Piet Muller en roeit hij met bemanning recht op zijn doel af: de nauwe doorgang onder de Biesterbrug aan stuurboord zijde.
Met precieze commando's en messcherp stuurwerk lukt het Pierre als eerste om deze doorgang met een roeiboot te passeren. Het "Vossen Nauw" is geboren. Daarna zet Pierre koers naar sluis 15 en na het ronden neemt kapitein (io) Harry het stokje over. Die heeft op de heenweg goed opgelet en ook Harry lukt het om het “Vossen Nauw” te passeren.

Het is echt genieten als je van de Biesterbrug naar sluis 15 roeit en terug. Het kanaal is hier veel breder en de prachtig begroeide bermen worden omzoomd door hoge bomen die op je neerkijken. De doorgang onder de Biesterbrug is wel echt krap. Advies is dan ook om een C-boot te nemen voor het passeren van het “Vossen Nauw”. En vraag Pierre of Harry gerust om tips om deze klus te klaren.

Geen opmerkingen: